Wat is rolstoelhockey

Rolstoelhockey is een variant op hockey, waarbij de sporters gebruikmaken van een rolstoel. Wim Walgers ontwikkelde de sport midden jaren zeventig in Nederland, hij was destijds gymnastiekleraar op het Roessingh.

Er bestaan voor het rolstoelhockey twee verschillende vormen:

E-hockey

H-hockey

Hierbij kan ook gebruikgemaakt worden van sportrolstoelen, rolstoel aangepast aan de sport. G- en LG-hockey zijn vormen van hockey voor spelers die niet rolstoelafhankelijk zijn, maar wegens hun beperking niet normaal mee kunnen draaien in een regulier hockeyteam.

Bij H-hockey wordt alleen gespeeld met een handstick. En bij E-hockey wordt gespeeld met een handstick of met een T-stick.

Rolstoelhockey wordt beoefend in twee groepen: H-hockey met een handbewogen rolstoel en E-hockey met een elektrische rolstoel. Het grootste verschil zit in de afhankelijkheid van jou als sporter in de rolstoel. Om mee te mogen doen aan E-hockey moet je als sporter afhankelijk zijn van een elektrische rolstoel. Bij H-hockey hoeft dat niet. Daar mag iedereen aan meedoen. Ook valide personen als u maar tijdens het spel in een rolstoel zit.

Aanschaf van een E-hockey rolstoel

welzorg

Wilt u graag E-hockey gaan spelen dan zijn er aanpassingen nodig aan uw elektrische rolstoel. Adviseurs kunnen daarover vrijblijvend informeren. De aanschaf van sportvoorzieningen voor uw elektrische rolstoel verloopt via de Wet maatschappelijke ondersteuning. U komt in daarvoor in aanmerking wanneer u door een lichamelijke beperking zonder rolstoel niet in staat bent tot sportbeoefening. Wanneer blijkt dat u in aanmerking komt dan krijgt u een persoonsgebonden budget waarmee u zelf de benodigdheden kan aanschaffen. Per gemeente zijn er verschillen in de uitvoering van de wet. Vraag daarom bij uw gemeente naar de mogelijkheden. Het is ook mogelijk om zelf een hockey rolstoel te kopen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.