Wanneer ben ik het waard?

De plannen van staatssecretaris Van Ark rondom de invoering van loonsdispensatie zijn inmiddels al een veel besproken onderwerp in kranten, op sociaal media en tv. Toch gaan we eerst nog even terug naar het begin. Het begon allemaal met het naar buiten komen van het plan eind maart dit jaar. De staatssecretaris wil meer mensen met een arbeidsbeperking aan een baan helpen. Door deze plannen wordt het voor werkgevers mogelijk om deze groep mensen onder het minimumloon te gaan betalen. Het loon dat de mensen met een arbeidsbeperking dan te kort komen, wordt aangevuld door de gemeente.

In eerste instantie lijkt dit geen probleem, maar dat is het wel degelijk. De aanvulling geldt namelijk niet als je spaargeld hebt of wanneer je een partner hebt die geld verdient. Los daarvan raakt dit plan mensen met een arbeidsbeperking in hun eigenwaarde. Het minimumloon, de ondergrens die voor iedereen geldt, geldt namelijk niet voor hen. De vraag die dan opkomt, is: ‘Ben ik het niet waard?’ Kort na het naar buiten komen van dit plan is Wij Staan Op! om die reden de gelijknamige petitie gestart. Deze petitie is inmiddels 88.542 keer (30 augustus) ondertekend.

Cynthia - ben ik het wel waard

Verder zijn er veel mensen met een arbeidsbeperking die in actie zijn gekomen en ook andere belangenorganisaties en werkgevers hebben de handen tegen dit plan ineen geslagen. Het is namelijk zo dat de werkgevers ook niet op dit plan zitten te wachten.  Je zou dus kunnen stellen dat geen enkele belanghebbende voorstander is van dit plan.

Wij Staan Op! heeft samen met andere partijen meerdere gesprekken gevoerd met de staatssecretaris en kamerleden. Het zijn constructieve gesprekken en we hopen dat dat ze gebruik zullen maken van onze ervaringsdeskundigheid om te komen tot een plan dat meer aansluit bij de belangen van de verschillende partijen. Dit klinkt goed, maar er zit een addertje onder het gras. Er zijn namelijk nog geen concrete afspraken gemaakt over de invulling. Het blijft dus nog de vraag of de politiek daadwerkelijk actie gaat ondernemen of dat de coalitie afspraken  toch zwaarder wegen.

De onzekerheid blijft in stand en dat roept vragen op zoals ‘Wanneer ben ik het waard?’ en ‘Wat moet er dan nog meer gebeuren om de politiek wel in beweging te krijgen?’. Het ding dat vaststaat, is dat mensen met een arbeidsbeperking hun loonwaarde en hun doorzettingsvermogen meer dan bewezen hebben met alle acties die zij de afgelopen maanden hebben gevoerd.

Wij Staan Op! zal de komende tijd samen met partners plannen maken hoe we kunnen blijven inspelen op politiek Den Haag. Daarbij zullen we het breder trekken dan de loonsdispensatie en ingaan op de algehele verbetering van de economische positie van mensen met een handicap. Dit om uiteindelijk te komen tot een inclusieve samenleving waar iedereen op een volwaardige manier in mee kan draaien.

Mocht je de petitie nog niet getekend hebben, doe dit dan op: https://benikhetnietwaard.petities.nl/. De petitie loopt tot en met 7 september, dus doe het snel. Wie weet kunnen met z’n allen de 100.000 handtekeningen halen.

Alle andere inzet van iedereen tegen het plan wordt natuurlijk zeer op prijs gesteld. Alleen met z’n allen kunnen we het verschil maken.

(Met toestemming overgenomen van wijstaanop)

constateren

  • Werkgevers mogen mensen met een beperking onder het minimiumloon betalen
  • Een eventuele aanvulling vanuit gemeente wordt geweigerd bij spaargeld en/of werkende partner
  • Pensioenrecht komt te vervallen
  • De aanvraag van een WIA- en/of WW-uitkering wordt bemoeilijkt.
  • Met dit initiatief hoopt staatssecretaris Van Ark volgend jaar al €10 miljoen euro te hebben bespaard, oplopend tot €40 miljoen in 2021 en €500 miljoen op de lange termijn in 2050.

en verzoeken

een eerlijke oplossing voor gelijkwaardige behandeling met salaris, pensioen en/of uitkering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.