Van Rijn: Mensen met beperking of chronische ziekte centrale rol bij toegankelijk maken Nederland

Van Rijn: Mensen met beperking of chronische ziekte centrale rol bij toegankelijk maken Nederland

 Mensen met beperking of chronische ziekte centrale rol bij toegankelijk maken Nederland

Mensen met een beperking of chronische ziekte krijgen een centrale rol bij de invoering van het VN Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap. Zij zijn actief betrokken bij de totstandkoming van actieplannen per sector waarin concreet wordt uitgewerkt hoe algemene toegankelijkheid in de praktijk wordt gerealiseerd. Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) heeft daarover een voorstel (AMvB) naar de Eerste en Tweede Kamer gestuurd.

Jaarlijkse rapportage voortgang

Die actieplannen per sector worden gezamenlijk opgesteld door cliëntenorganisaties, overheid en ondernemers. Over de voortgang van het toegankelijk maken van Nederland zal de staatssecretaris jaarlijks rapporteren aan het parlement. Daarbij geeft hij aan – mede op basis van wat cliëntenorganisaties vinden – of het tempo hoog genoeg ligt of dat er iets extra’s moet gebeuren. Als er onvoldoende voortgang is, kan dat ook leiden tot nadere regels.

Algemene toegankelijkheid straks overal normaal

Van Rijn: “Na een discussie van zo’n 10 jaar is het in deze kabinetsperiode gelukt om het VN Verdrag wettelijk vast te leggen. Het is heel mooi dat we nu ook helderheid hebben over hoe we in de dagelijkse praktijk gaan realiseren dat algemene toegankelijkheid straks overal normaal is. Mensen met een beperking of chronische ziekte hebben daarin een belangrijke stem waar niemand omheen kan. En zo hoort het ook.”

Lees het volledige artikel en de bijbehorende kamerbrieven op Rijksoverheid.

(Bron Rijksoverheid)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.