Tips voor toegankelijke gebouwen
Entree

- Verwijder fietsen, reclameborden of andere objecten bij de entree. Dan kunnen bezoekers met een rolstoel of rollator de entree goed bereiken. Bezoekers die blind of slechtziend zijn, lopen zo ook geen risico dat ze ergens tegenaan lopen.
- De route naar de entree moet minimaal 90 cm breed zijn.
- Het beste is als er voor en in een gebouw geen drempels zijn. Zijn ze toch noodzakelijk, zorg dan voor drempels die lager zijn dan 2 cm. Bezoekers met een rolstoel of rollator kunnen het gebouw dan goed betreden.
- Kun je de drempel niet verwijderen of verlagen, zorg dan voor een stevige oprijplaat van maximaal 10 cm hoog. Schroef de oprijplaat vast zodat de entree altijd toegankelijk is én niet snel kapot gaat. Bezoekers met een rolstoel of rollator en bezoekers die slecht ter been zijn, kunnen hierdoor goed naar binnen. Dit is natuurlijk ook fijn voor mensen met een kinderwagen.

- Bezoekers met een beperking kunnen last ondervinden van een deurdranger bij het openen van de deur. Zorg dat de deur met 1 vinger gemakkelijk open kan. Ook als je in een rolstoel zit. Of zorg voor een bel (op rolstoelhoogte) bij de deur.

- Heb je een deurbel met intercom: dove mensen kunnen deze niet horen. Zorg voor een videoverbinding of een andere goede aanpassing.
Toiletten

- Breng handgrepen aan op de muren van toiletten.
- Zorg voor een toilet dat bereikbaar en geschikt is voor invaliden. Mocht dat niet mogelijk zijn, zoek dan uit of er een invalidentoilet in de buurt is, waar bezoekers gebruik van kunnen maken.
Wil je alle tips bekijken? ga dan naar: Mee doen met een handicap. heb je zelf nog tips? laat gerust een reactie achter.
Lees ook de andere tips Verplaats je eens in iemand met een handicap. En de adviezen van mensen die een beperking hebben.
(Dit is een artikel van zet een streep door discriminatie)