tips over de omgang met mensen die een lichamelijke beperking hebben
- Neem nooit beslissingen voor iemand met een beperking als het hem of haar zelf aangaat. Als jij of de betrokkene bekenden ontmoeten, ga dan zo staan dat de rolstoelgebruiker ook aan het gesprek kan deelnemen, zonder dat deze zijn of haar nek hoeft te verrekken.
- Als iemand in een rolstoel iets wil kopen, is het wenselijk dat deze zelf zijn wensen kenbaar maakt. Verkopers en personeel zijn snel ge neigd om de begeleider aan te spreken.
- Veel rolstoelgebruikers, stoklopers of mensen met een rollator hebben alleen maar hulp nodig bij stoepen, trappen, aflopende straten en in- en uitstappen. Help niet meer dan nodig of gewenst is.
- Spreek altijd iemand zelf aan. Vraag niet aan degene achter de rolstoel of ‘mevrouw een kopje koffie wil’.
Tips voor het communiceren met iemand in een rolstoel
- Probeer op ooghoogte te communiceren. Zak door de knieën of ga op een stoel zitten. Rolstoelgebruikers bekijken de wereld ook vanuit deze positie. Wil je de betrokkene attent maken op iets, doe dat dan vanuit zittende positie.
- Spreek iemand met een beperking gewoon aan zoals je een ander aanspreekt, gebruik geen kinderachtige taal.
- In de supermarkt is het lastig nog een extra wagentje mee te nemen. Overleg met de rolstoelrijder of deze een mandje of doos op de schoot wil nemen, want het is vervelend om diepvriesproducten en zware spullen op je benen te hebben liggen.
Hoe je iemand moet helpen in een rolstoel
- Rijd je op een druk station waar veel mensen rondlopen, rijd dan voorzichtig als je achter de rolstoel loopt en duwt. Het is niet prettig door metalen voetsteunen van een rolstoel aangereden te worden.
- Voorkom bij aflopende straten en afritten een hoge snelheid zodat je de controle over de rolstoel niet verliest en geen onnodige angst bij de rolstoelgebruiker oproept. Rij zonodig achteruit.
Tips voor de omgang met de onderdelen van de rolstoel
Ga na welke afneembare onderdelen zoals armleuningen, been steunen, hoofdsteun er aan een rolstoel zitten. Dit is gemaakt om de rolstoel gemakkelijk uit elkaar te kunnen nemen en te vervoeren. Maar aan deze onder-delen kunt u de rolstoel beter niet optillen. Ga met respect met een hulpmiddel om. Een kapot rolstoelonderdeel kan voor iemand weken lang hinderlijk zijn.
Tip over hoe je de rolstoel op de rem zet
Hoe werken de remmen? Hoe wordt de rolstoel vastgezet? Soms is er slechts één rem, vaak zijn er twee remmen. Moet je de he vel naar voren of naar achteren zetten? Het is aan te bevelen bij ieder oponthoud de remmen vast te zetten. Bij het in of uit de rolstoel stappen is dit beslist noodzakelijk.
Tip om De stoep af te gaan met een rolstoel met grote achterwielen.
- Een rolstoel met grote achterwielen achteruit de stoep af rijden.
- Til de wagen een beetje op aan de handgrepen en laat de achterwielen langzaam van de stoep afzakken.
- Houdt de wagen in achterover-hellende stand en rijd de wagen achteruit tot de voorwielen vrijkomen van de stoep.
- Dan laat je de rolstoel weer langzaam op vier wielen komen.
- Als de rolstoelrijder niet te zwaar is kun je ook vooruit een stoep af.
- Je rijdt tot aan de stoeprand.
- Je zet een voet op de hiervoor aangebrachte steunen aan de onderkant naast het achterwiel.
- Tegelijkertijd druk je met je handen de handgrepen naar beneden en laat je de rolstoel naar achteren komen (kiepen) tot een evenwicht bereikt is.
- Duw daarna de rolstoel in deze stand naar voren en laat deze langzaam naar beneden zakken.
- Tot slot breng je de rolstoel rustig weer op vier wielen terug. Je kunt het hoofd van de rolstoerijder zo nodig ondersteunen als hij/zij dat gevraagd heeft.
Iemand in een rolstoel een trap af dragen.
Dit is zonder onnodig risico alleen mogelijk met rolstoelen met de kleine wielen voor. Bovendien zijn er altijd twee helpers nodig. De eerste helper (achter de rolstoel), doet hetzelfde als beschreven onder ‘de stoep af gaan met een rolstoel’. Deze helper zorgt er ook voortdurend voor dat de achterwielen tree na tree stevig tegen de trap gedrukt worden. Dit kan hij of zij doen door de handgrepen naar achteren te trekken. De tweede helper staat voor de rolstoel met het gezicht naar de persoon die in de rolstoel zit. Deze pakt de rolstoel aan de voetsteunen of (als er ‘losse’ voet-steunen zijn) aan de onderkant van het frame en houdt de naar beneden glijdende rolstoel voornamelijk tegen. Beide helpers dienen tree na tree ervoor te zorgen dat zij hun voeten stevig op de volgende tree plaatsen. Bij rolstoelen met uitstekende beensteunen (bijvoorbeeld vanwege stijve knieën) zijn twee helpers aan de voorzijde noodzakelijk.
Iemand in een rolstoel een trap op dragen
Ook hier zijn minstens twee helpers nodig. De rolstoel achteruit tot aan de trap rijden. De helper aan de achterzijde kiept de rolstoel naar achteren en trekt de rolstoel aan de handgrepen tree voor tree om hoog. De andere helper pakt de voorkant van de rolstoel aan de voet steunen of (als er ‘losse’ voetsteunen zijn) aan de onderkant van het frame en duwt de rolstoel rustig tree voor tree omhoog. Beide helpers dienen ervoor te zorgen na iedere tree eerst stevig te staan voordat de volgende tree genomen wordt. Denk eraan zo nodig het hoofd van de rolstoelrijder met je borstkas te ondersteunen.
Ik vind het eigenlijk best wel vervelend als mensen hurken om me aan te spreken; dat vind ik toch echt meer iets van de basisschool. Op een stoel gaan zitten vind ik wel prettig, of gewoon staan – maar niet hurken. Dat associeer ik toch meer met groep 3; het komt wat denigrerend op me over.
Als ik geduwd word, bijv op lange afstanden, vind ik het prettig als diegene naast/schuin achter me loopt. D.w.z. dat hij met ziin rechterhand het linker handvat duwt. Ik heb dan meer controle (ik word niet ‘meegenomen’ en er wordt niks overgenomen; ik stuur/ik kan sturen), en ik kan de ander nog uit mijn ooghoeken zien. Scheelt enorm, want 2 lopende mensen lopen meestal ook niet achter elkaar.
Goede punten!
ik heb hier veel aan bedankt! ik werk in de zorg vaak met rolstoelgangers. mooie tips!
Fijn!! dat horen we graag.