Rolstoelen en vervoer een slechte combinatie

Rolstoelen en vervoer

Rolstoelen en vervoer, een slechte combinatie. Zeker als je in zo’n monsterlijk groot elektrisch apparaat zit, zoals mijn man. Je mag wel een klein beetje kiezen hoor, hier in Nederland, als je zelf geen aangepaste auto hebt, tussen rolstoel taxi vervoer of het openbaar vervoer.

Rolstoelen en vervoer

De lezer weet wellicht dat in 2016 het verdrag is getekend dat alle openbare gebouwen, scholen, openbaar vervoer enz. toegankelijk moet zijn voor mensen met een beperking. Maar niks is minder waar. Winkels staan vol met dozen en rekjes op de meest vreemde plaatsen. Menig openbaar gebouw is niet aangepast ( ‘ sorry, het is een oud gebouw’ , maar u kan wel met de goederenlift aan de achterkant ..) en bij het openbaar vervoer valt ook nog wel het een en ander te verbeteren. Wij wonen in een gemeente zonder een metro of trein. De metro is op een klein half uurtje rijden met de elektrische rolstoel.

Mijn man ging onlangs eens uit proberen hoe toegankelijk Rotterdam is. Conclusie: metro, best te doen als de liften niet stuk zijn. Maar vanaf de metro met de bus naar huis was een heel ander verhaal. Volgens de vervoerder kan iemand in een rolstoel in de bus vervoerd worden, ware het niet dat de stoel van mijn man, net 2 cm te lang is. En regels zijn regels, ze namen hem niet mee. ‘ Buiten dat’ zei de buschauffeur ‘ denk je dat ik zin heb om, als je uit de bus wil, ik de bus moet parkeren, uit moet stappen, de plank uit moet schuiven en dan vervolgens moet wachten totdat je er uit bent? Echt niet.’ Dat werd dus weer terug rijden in de rolstoel….

Dan de rolstoeltaxi. Wat een drama. Het is meer regel dan uitzondering dat ze te laat komen, dat je niet even van te voren gebeld wordt, gecombineerd wordt op een logistiek volkomen onlogische wijze zodat je te laat komt, de taxi-chauffeur ongevraagd je tuin in loopt, doet alsof hij je beste vriend is en er bijzonder weinig rekening gehouden wordt met je handicap. En dan mag je nog van geluk spreken dat je hoofdsteun nog recht op je stoel staat als je de taxi verlaat.

Ik weet het hoor. Nederland staat in de top 10 van meest welvarende landen in de wereld. Alleen als je een handicap heb, voelt dat vaak niet zo. Waar in minder welvarende landen een mindervalide warm en liefdevol opgenomen wordt, voel je jezelf hier vaak een regelrechte outsider. En soms is dat best pijnlijk.

Erna

Mantelzuster.wordpress.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.