Minder pensioenopbouw voor mensen met arbeidshandicap

Minder pensioenopbouw voor mensen met arbeidshandicap

Foto via Flickr/Erasmus Student Network

Mensen met een arbeidshandicap moeten van de nieuwe staatssecretaris Tamara van Ark vanaf 2019 op een andere manier uitbetaald worden. Dat levert onder de streep een half miljard op. Maar het betekent ook: minder pensioenopbouw en meer administratieve rompslomp voor mensen met een arbeidshandicap.

Gemeenten en bedrijven maken nu gebruik van loonkostensubsidie. Vanaf 2019 gaat voor nieuwe gevallen loondispensatie gelden.

Compensatie
Dat klinkt technisch, maar is simpel: nu krijgt de persoon met een arbeidshandicap het loon in een keer uitbetaald via de werkgever. De gemeente compenseert de werkgever voor een deel. Straks krijgen nieuwe mensen met een arbeidshandicap een deel van hun inkomen via hun baas en een aanvullende uitkering via de overheid. Het totale bedrag zou boven bijstandsniveau uit moeten komen, maar kan wel lager zijn dan het inkomen van de huidige personen met een arbeidshandicap.

Suzanne werkt in een bloemenwinkel en heeft een arbeidshandicap. “Ik krijg nu mijn loon overgemaakt van mijn baas en dat vind ik gewoon goed, net als bij elke andere collega. Dat is belangrijk, want dan voel je je niet aangepast. Als collega’s vragen hoe ik mijn loon krijg, dan kan ik gewoon zeggen: ik krijg hetzelfde salaris als jullie. Voor mensen die na mij in dienst komen, verandert dat. Dat vind ik niet tof.”

Nathalie werkt bij het restaurant van Brouwerij De Prael in Amsterdam-West. Ze vindt het belangrijk dat ze pensioen opbouwt. “Als je oud bent, wil je genieten van het geld waar je voor gewerkt hebt. Ik vind het bespottelijk dat ze dat willen veranderen, dat vind ik echt kwalijk.”

Haar baas, Arno Kooy heeft in het restaurant zo’n 35 mensen in dienst. De nieuwe uitbetalingsregels zijn bedoeld om het gemakkelijker te maken voor werkgevers om mensen met een handicap in dienst te nemen. Toch is hij er niet blij mee. “Deze mensen worden gediskwalificeerd. Een aparte regeling, een stempel op je voorhoofd en een aangepaste uitkeringssituatie. Het draagt niet bij tot emancipatie van deze groep mensen.”

Onhandig
Er zijn nu al vier verschillende regelingen voor mensen met een arbeidshandicap. Daar komt er nu dus nog een bij. Werkgevers vinden dat onhandig, maar wethouders ook. “We hebben al een paar jaar ervaring met loonkostensubsidie, dat begint nu goed op stoom te komen. Nu moeten we weer iets anders proberen uit te leggen aan de werkgevers”, zegt CDA-wethouder Huib van Olden uit Den Bosch.

“Het is een enorme belasting, ook voor de werkgevers. Loonkostensubsidie werkt, laten we dat alsjeblieft doorzetten. Niet dat jojo-gedrag. Elke keer een nieuwe regeling bij elk nieuw kabinet, hou er gewoon mee op!”

Andere verdeling
Staatssecretaris Van Ark beaamt dat mensen met een arbeidshandicap minder pensioen gaan opbouwen, om meer mensen aan de slag te kunnen krijgen. “Ja, wat we gaan doen is het geld dat we hebben op een andere manier verdelen. Van een kleinere groep die wat hoger in de regeling zit naar een bredere groep die net fatsoenlijk loon gaat krijgen.”

(Overgenomen van https://www.supportmagazine.nl/minder-pensioenopbouw-mensen-arbeidshandicap/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.