Is het mogelijk om met een handicap auto te rijden?

Is het mogelijk om met een handicap auto te rijden?

 

Is het mogelijk om met een handicap auto te rijden? Jazeker! Er moet dan wel een aanpassing in worden gebouwd. Welke aanpassing je nodig hebt zijn afhankelijk van de handicap die je hebt. Ik heb bijvoorbeeld een auto waarin het gaspedaal aan de linkerkant zit in plaats van de rechterkant. Ook heb ik een beugeltje over het stuur bevestigd zodat de richtingaanwijzer van links naar rechts is verplaatst.

Verder is in mijn VW bus ook een lift ingebouwd zodat ik met mijn rolstoel op stap kan. De achterklep gaat automatisch open en de lift gaat ook naar beneden als ik op een knop druk. Wanneer de stoel in de auto vaststaat maak ik een overstapje naar de bestuurdersstoel, gaat de klep automatisch weer dicht, en ben ik er vandoor.

Een aanpassing zoals deze is niet goedkoop! Allereerst mag de auto, in mijn geval een bus, niet te oud zijn. Als de auto bijvoorbeeld al 15 jaar oud is en er wordt een aanpassing van meer dan €10.000,- in aangebracht, is dat zonde van de aanpassing. De auto is namelijk al best oud en is al snel afgeschreven.

Vaak is het dus het geval dat je een nieuwe auto moet aanschaffen, plus nog een aanpassing in van meer dan € 10.000,-. Voor de aanpassing ga je altijd naar een bedrijf wat hierin gespecialiseerd is. Het is niet zo dat elke autogarage een aanpassing kan inbouwen. Mijn auto is aangepast in Amersfoort. Zelf woon ik niet bepaald naast de deur, maar de aanpassing moet goed zijn en dus heb je dat daar wel voor over. Mijn bus kwam daar binnen en zij hebben daar de aanpassingen in gemaakt. Toen de bus klaar was kon ik hem ophalen en gebruiken.

Het is wel fijn om een eigen auto te hebben. Je bent namelijk ‘eigen baas’. Je bent niet afhankelijk van een ander. Wanneer je ergens naartoe moet hoeft er niet iemand mee of hoef je niet met de taxi. Je rijd zelf, ideaal! Je aangepaste bus kan er ook nog eens geweldig uitzien. Een stikkertje hier, ramen geblindeerd en een paar mooie velgjes eronder en je vrienden zijn jaloers op je auto. 😉

 

Groetjes Sjoerd

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.