hulphonden informatie
Op dit bericht vind u info over de soorten hulphonden.
Heeft u/jij een hulphond? wil je er iets over vertellen? laat dan hier onder een reactie achter. Hieronder ziet u een video van de opleiding van een hulphond.
ADL-honden
De afkorting ADL staat voor Activiteiten in het Dagelijks Leven. Een ADL hulphond is getraind om iemand met een lichamelijke beperking te assisteren bij allerlei dagelijkse handelingen.
Een ADL hulphond kan tot 70 functies overnemen van mensen die door ziekte en/of ongeluk in hun functioneren beperkt zijn. Enkele voorbeelden hiervan zijn het open en dicht maken van deuren of kasten, helpen bij aan- en uitkleden, oprapen van spullen die gevallen zijn en het bedienen van lift- en lichtknoppen.
Epilepsie-hulphond
De Epilepsie hulphond is een signaleringshond die speciaal wordt opgeleid voor mensen met epilepsie. De hond is getraind om te waarschuwen en te helpen voor, tijdens en na een aanval. Ook biedt de hond veiligheid en een verminderde afhankelijkheid van anderen.
Een Epilepsie hulphond kan een aanval tot 30 minuten van te voren signaleren en zijn baas daarvoor waarschuwen. Hierdoor krijgt deze de kans om zichzelf in veiligheid te brengen door alvast te gaan liggen en medicijnen in te nemen. De hond bedient de alarmknop, haalt hulp/medicijnen, legt zijn baas in zijligging en wacht tot hij of zij weer bijkomt. De hond zorgt na een aanval voor rust en geeft een gevoel van veiligheid.
PTSS-hulphond
De PTSS hulphond is een signaleringshond die speciaal wordt opgeleid voor mensen met Post Traumatisch Stress Stoornis (PTSS). Een PTSS hulphond helpt zijn baas om te gaan met stress veroorzaakt door traumatische ervaringen.
De PTSS hulphond is in de eerste plaats een ‘maatje’: iemand die er altijd is, aandacht geeft en vertrouwd aanvoelt. De hond neemt de eerste signalen van een nachtmerrie waar en heeft geleerd daarop te reageren. De hond maakt zijn baas wakker en zorgt ervoor dat de nachtmerrie en de herbeleving stopt wat meer (nacht)rust tot gevolg heeft omdat iemand weer door durft te slapen. Ook leert de hond opbouw van stress herkennen. Als zijn baas een paniekaanval krijgt, trekt hij hem weg uit de stressvolle situatie of kan een buffer vormen tussen zijn baas en andere mensen. Cliënten leren samen met de hond opnieuw deelnemen aan het maatschappelijke verkeer en durven o.a. weer naar buiten. Een PTSS hulphond zorgt voor meer kwaliteit van leven voor de cliënt en zijn omgeving of familie.
Therapie-Hulphond
In Nederland worden er per jaar gemiddeld 334.000 jongeren met gedragsproblemen, emotionele problemen, ontwikkelingsstoornissen (bijv. autisme en ADHD) en (licht) verstandelijke handicaps geholpen in verschillende sectoren van de zorg. Hulphond Nederland heeft in samenwerking met diverse jeugdzorgcentra in Nederland een uniek therapieprogramma – ‘Met Kop en Staart’ – ontwikkeld.
Een therapie-hulphond is getraind om jongeren en kinderen met een verstandelijke beperking en/of ernstige gedragsproblemen beter te laten ontwikkelen op emotioneel, cognitief, sociaal en motorisch vlak. Jongeren kunnen agressie beter reguleren, leren voor zichzelf op te komen en zitten lekkerder in hun vel. De jongeren hebben na het doorlopen van het programma een gezondere kijk op communicatie met volwassenen en gaan meer respectvol om met gezagsverhoudingen. Jaarlijks worden honderden kinderen door Hulphond-kindertherapeuten en partners succesvol geholpen.