extraatje: een verhaal! pesten

Gepest worden doet pijn.

De brugsklas

Het is maandag. De eerste maandag na de zomervakantie. Jasper gaat vandaag voor het eerst naar de brugklas. Hij heeft er veel zin in maar ergens van binnen is hij ook wel zenuwachtig. Wat zouden ze van zijn rolstoel zeggen? Met veel moeite propt hij gauw een boterham naar binnen. Dan staat de taxi voren. Het is half 8 Daar gaan we zucht Jasper. Hij rijd met zijn rolstoel de taxi in. Het is ongeveer een uur rijden. Er rijden ook nog andere kinderen mee. Eenmaal op school aangekomen rijd Jasper nog vijf minuten rond op het plein. Dan gaat de bel. Nu gaat het echt beginnen. Hij rijd naar het lokaal waar hij moet wezen. Hij gaat bij een tafeltje zitten. Langzaam stroomt de klas vol. Iedereen kijkt naar hem. De leraar gaat beginnen met de dag opening. Na de dag opening moet iedereen zich voorstellen. Jasper is aan de beurt. Hij verteld zijn naam en ook maar gelijk waarom hij in een rolstoel zit. Ziezo denkt hij, daar ben ik vanaf…

De spreekbeurt                                                                                             

Het is een paar maanden verder. Het schooljaar is tot nu toe rustig verlopen. Jasper gaat vandaag zijn spreekbeurt houden. Hij is er wel zenuwachtig voor. Hij begint: Ik wil mijn spreekbeurt houden over mijn handicap, zodat jullie wat meer begrijpen wat ik heb. Het is ademloos stil in de klas. Iedereen luistert aandachtig. De zenuwen van Jasper gaan langzaam weg.

Gepest worden

Woensdagmorgen 10 uur. Het is pauze Jasper zit een paar grote jongens op hem afkomen. Ze beginnen tegen zijn rolstoel te schoppen en ze gaan schelden. Ook gaan ze slaan. Jasper kan niets doen. vuile uitslover roepen ze. Een beetje een spreekbeurt houden om aandacht te krijgen he!! Nou verwacht maar geen positieve aandacht want dat krijg je toch niet. Al gauw staat er een hele groep leerlingen om Jasper heen. Ook klasgenootjes van hem en allemaal schelden ze hem uit.

Niet meer naar school willen

Vanaf dat moment gaat Jasper niet meer graag naar school. Elke dag pesten ze hem. Zijn moeder maakt zich zorgen om Jasper. Het lijkt niet zo goed te gaan met hem. Vanavond zal ze eens met hem gaan praten.

Het gesprek

Die zelfde avond nog heeft Jasper een gesprek met zijn moeder. Ze vraagt wat er toch is met hem de laatste tijd. Dan barst Jasper in huilen uit en verteld het hele verhaal. Over zijn spreekbeurt die zo goed leek te gaan, over de jongens die hem begonnen te pesten en over zijn klasgenootjes die nu allemaal mee doen. moeder probeert hem te troosten. Jasper zegt: ik heb ergens gelezen dat pesten geen pijn doet maar gepest worden doet in ieder geval wel pijn!!!

strafwerk 

De volgende dag moet Jasper naar zijn mentor komen. Zijn moeder heeft hem gebeld. Jasper moet nog een keer het hele verhaal vertellen. Hij verteld er ook bij welke jongens begonnen zijn. Ook dat zijn klasgenoten mee deden. Ze moeten allemaal sorry zeggen en als straf een maand lang elke dag een uur nablijven. Nadat dat is geweest durft niemand van school meer te pesten. En Jasper gaat weer met plezier naar school. ook sluiten een paar klasgenootjes vriendschap met hem.

einde!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.