De handbike

De handbike

Een handbike is een soort rolstoel die net als een fiets kan worden aangedreven door het bewegen van trappers, maar dan met de handen.

De snelheid van de handbike is ongeveer twee keer zo hoog als bij een normale rolstoel. In Nederland, fietsland bij uitstek, is de handbike heel populair. Een handbike is een fiets en de gebruiker moet zich in het verkeer dus ook gedragen als een fietser.

Er zijn vier soorten handbikes, waarin weer veel verschillende varianten bestaan.

Aankoppel-handbike

De aankoppel-handbike is een voorwiel met aandrijfmechanisme dat wordt aangekoppeld aan een bestaande rolstoel waardoor de voorwielen van diezelfde rolstoel de grond niet meer raken en er een driewielige handbike ontstaat. Deze handbike is geschikt voor kleine tot middelgrote afstanden van 5 tot 25 kilometer en lichte sportactiviteiten.

Vastframe-handbike

Een vastframe-handbike hoeft niet te worden gekoppeld. Deze driewielige handbike heeft een zelfstandig frame en wordt gebruikt voor middelgrote tot lange afstanden, van ongeveer 25 tot 200 kilometer..

ATB-handbike

De ATB-handbike wordt ook wel mountain(hand)bike en Off-road handbike genoemd. Deze handbike is zeer geschikt voor ongelijke en onverharde paden. De ATB-handbike heeft extra brede en dikke banden met een dik profiel.

Elektrische handbike

De elektrische handbike wordt bij het trappen ondersteund door een elektromotor. Vaak is de elektrische handbike een aankoppel-handbike. Deze handbike kan tussen de 5 en 20 kilometer per uur rijden.

3 reacties

  1. Leuk, zo’n zooitje lege velden met domme verticale letters…(NIET!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.