Brief aan van Ark. (Staatssecretaris van Sociale zaken en Werkgelegenheid)

Beste mevrouw van Ark, (Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid)

Mijn naam is Noortje van Lith, ik voerde vorig jaar actie tegen loondispensatie. Helaas is er in mijn ogen niets veranderd ten opzichte van loondispensatie.

In uw nieuwe plannen staat, dat mensen met een medische urenbeperking, een aanvulling krijgen door middel van een bijstandsuitkering. Hierdoor vallen mensen nog steeds onder het bijstandsregime en moeten ze rekening houden met de regels van de bijstand. Daarbij kunnen mensen bijna geen pensioen opbouwen vanuit de aanvullende bijstand. Van alleen een AOW kan een gemiddeld gezond persoon al heel moeilijk rondkomen, laat staan mensen met een medische urenbeperking, zij hebben vaak meer kosten dan een ‘’gezond’’ persoon.

Deze mensen moeten buiten hun schuld om, zich aan allerlei regels houden omdat zij niet volledig kunnen werken, dit schiet bij mij in het verkeerde keelgat en ook bij heel veel andere mensen. Er is al een alternatief geboden, namelijk een inclusietoeslag. Helaas heb ik al een aantal keer gehoord dat u dit alternatief niet wilt gaan onderzoeken, omdat het tijdrovend zou zijn. Een inclusietoeslag is een toeslag vanuit de belastingdienst waardoor mensen niet meer aan de regels van de bijstand hoeven te voldoen.

Ook wil ik mijn verbazing uitspreken over de Wajong, mensen die een Wajong uitkering hebben worden gekort op hun uitkering als ze geen werk kunnen vinden, ook dit is vaak weer buiten de schuld van deze jongeren om. Ook krijgen sommige jongeren geen Wajong 2015, omdat het UWV denkt dat deze jongeren in de toekomst weer arbeidsvermogen zouden ontwikkelen terwijl door verschillende deskundigen is uitgesloten dat ze in de toekomst weer kunnen gaan werken.

Velen anderen en ik vragen u om een eerlijke regeling voor werknemers met een arbeidsbeperking.

Wilt u alstublieft onderzoek doen naar een regeling zonder waarbij geen gebruik wordt gemaakt van bijstandsregels.

Met vriendelijke groet,

Noortje van Lith

Lees ook: tekent u de petitie? Verander de participatiewet!

2 reacties

 1. Zo raak gezegd! Damn! Wat goed! Ik ga de petitie opzoeken! Ook ik loop tegen vanalles aan.. bizar!
  Bv niet voor de voedselbank in aanmerking komen, omdat ik geen schulden heb en ze medische kosten voor iedereen gelijk moeten tellen (50 euro in de maand ?)… Ze waren erg lief maar eigenlijk kwam het erop neer dat ik ‘maar schulden moest maken.. of ja.. terug kon komen als ik schulden had’ wat ik natuurlijk probeer te voorkomen.. Ziek zijn en leven van bijstands niveau is onmenselijk eigenlijk.. overal wordt je dan gekort en je bent vaak de dupe van het systeem … 7 jaar heeft het uwv erover gedaan (gedwongen via het hoger gerechtshof) om tot inkeer te komen en te zien dat ik echt te ziek ben en nooit meer beter ga worden.. de enige consequentie voor hen? De verrekening en.. de rente!! (0.5% of hoe weinig het ook is..) .. niks geen boete geen schade vergoeding .. niks! Maar voor mij wel jarenlange ellende en straks nog steeds rondkomen van heel weinig..

 2. Mijn reactie is dat wij dit verzoek ondersteunen

  en dat mensen met een WIA/WAO uitkering niet de dupe mogen worden van deze regeling

  en dat de staatssecretaris deze loondispensatieregeling wil herzien
  bij voorbaat dank
  Jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.