Banenplan gehandicapten onder vuur

Banenplan gehandicapten onder vuur

Tamara van Ark. Foto via Rijksoverheid.

Een plan om meer mensen met een arbeidshandicap aan een baan te helpen, ligt steeds meer onder vuur. Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) moet haar voorstel donderdag verdedigen in een kritische Tweede Kamer.

Oppositiepartijen als de SP en GroenLinks hameren op een alternatief “dat wel draagvlak heeft.” Ook mensen met een handicap zelf zeggen dat het plan van tafel moet omdat het nadelig uitpakt. De actiegroep Wij Staan Op! wil net voor het debat een petitie met ruim 80.000 handtekeningenaanbieden. Maar ook coalitiepartijen D66 en ChristenUnie willen meer weten over de gevolgen, ook omdat het Centraal Planbureau zich afvraagt of het voorstel wel een forse groei van banen oplevert.

Volwaarding meedraaien
Staatssecretaris Van Ark wil de zogenoemde Participatiewet zodanig aanpassen dat werkgevers alleen salaris gaan betalen over het deel dat iemand productief is (loondispensatie). De huidige subsidies op de loonkosten voor bedrijven verdwijnen. Het is de bedoeling dat gemeenten het salaris gaan aanvullen tot het minimumloon. Mensen met een handicap willen echter zo veel mogelijk volwaardig, met een normaal loon, meedraaien. Ze vinden dat hun arbeidsvoorwaarden erop achteruitgaan.

(Bron Support magazine)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.