Aalt van de Beek Violist

Ik ben Aalt van de Beek, 33 jaar. Ik ben geboren met Osteogenesis Imperfecta. Deze ziekte brengt met zich mee dat je klein kan blijven en daarbij veelvuldig wat kan breken.

Op jonge leeftijd voordat ik op school zat fascineerde de viool mij al enorm. In die tijd waren er nog veel lp s. Mijn ouders hadden een lp waar de Eine Kleine Nachtmusik van Mozart op stond. Als 4 jarige kon ik die lp al opzetten. Ik heb die grijs gedraaid. Een viool was voor mij iets verhevens van onmetelijke schoonheid. De klank de manier van spelen. Alles straalde schoonheid uit. Mijn moeder had ook een viool uit haar jeugd. Dat was haast iets heiligs voor mij. Op mijn 8e levensjaar op een bewuste vrijdagavond kwam mijn moeder ineens zonder er wat over gezegd te hebben met een viool aan voor mij. Blijer had niemand me kunnen maken. Algauw volgde er vioolles. Maar vanwege mijn handicap zou ik nooit een 4/4 viool kunnen. Mijn leraar zag dat ook maar deze man dacht niet in onmogelijkheden. Maar zocht naar mogelijkheden. Hij heeft mij de manier geleerd om de viool voor me te houden ipv onder mijn kin en op de schouder. Zodoende kon ik toch een 4/4 viool. De jaren verstreken waarin ik helaas ook gouw wat brak maar ook even gouw weer de viool opnieuw pakte. Na 7 jaar vioolles begon ik ook op de zelfde manier met de altviool. Die viool is iets groter klinkt donkerder en heeft lagere tonen. Hiermee kwam voor mij ook het orkestleven op gang. Orkesten hebben vaak een gebrek aan altviolen. Op mijn 14e of 15e zat ik dus in orkest waar ik veel mooie kerken heb gezien, in de doelen heb gespeeld. Ook Parijs en Engeland werden aangedaan. Meer en meer groeide ik in het proces.

Viooldocent

M’n eerste viooldocent heb ik helaas moeten verliezen door de dood. Ik heb een ijzer sterke leraar aan hem gehad die ik mijn leven blijf herinneren. Ik weet dat ik voor hem naast leerling ook een soort zoon was. Na enige tijd ben ik bij een andere docent gekomen. Een voormalig hoofdvakdocent van het 2 conservatoria en violist uit het concertgebouw orkest. Bij hem heb ik heel veel bij kunnen leren. 4 jaar geleden heb ik met een concours meegedaan wat op beeld werd uitgezonden. Hier eindigde ik hoog. Na deze tijd ben ik actief geworden als solist. Ik heb mogen optreden met wereldster Janine Jansen.

Inmiddels ben ik voornamelijk actief als solist of eerste viool in strijkkwartet of kwintet. Daarnaast heb ik 5 leerlingen die ik op mijn beurt weer de kunst doorgeef. Via de media groeit er ook interesse in het buitenland. Waarschijnlijk komt er eind dit jaar begin volgendjaar een concert met een pianist uit Californie. Ik heb de mogelijkheid gehad om me tot dit te ontwikkelen. Maar hoeveel mensen in deze wereld worden verstopt omdat ze gehandicapt zijn. Of al hebben ze geen handicap maar hebben totaal geen kans om dit te realiseren. 1 van mijn dromen is om ooit wat doen op muzikaal gebied voor de allerarmste. Om op muziekaal gebied een kans eb doel te geven. Is mijn leven makkelijk? Nee totaal niet. Mijn ouders heb ik al vroeg verloren. Op mijn 22e verloor ik mijn moeder. 3 jaar later mijn vader. Veel tegenslag gehad op geestelijk en lichamelijk vlak. Hoe de toekomst zal zijn weet niemand. Ik hoop meer mensen te raken door de muziek. Anderen de mogelijkheid te geven om het te leren en er misschien wat van te maken. Naast muzikant is Aalt grafisch vormgever, fotograaf en boekillustrator.

Meer horen zien over Aalt van de Beek bekijk dan zijn  YouTube kanaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.